Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka drożdżowa z ponczem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Drożdże wymieszaj z mlekiem. Połącz z łyżeczką cukru i odrobiną mąki (by powstał gęsty zaczyn). Odstaw na 20 minut. Masło stop, wystudź. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj pozostały cukier oraz skórkę z cytryny. Wbij jajka. Dołóż wyrośnięty zaczyn i wyrób, dolewając masło. Odstaw na godzinę.
Foremkę z kominkiem posmaruj masłem. Oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto. Odstaw jeszcze na 20 minut. Następnie piecz 45 minut w temp. 175 st. Z wina i cukru ugotuj syrop. Jeszcze ciepłą babkę nakłuj wykałaczką. Nasącz syropem. Z cukru pudru, likieru i odrobiny wrzątku utrzyj gładki lukier. Oblej nim ciasto. Udekoruj np. kandyzowaną skórką z cytryny.
<strong>Wersja błyskawiczna: ciasto miksowane</strong>
Do malaksera włóż masło i drożdże. Wbij jajka. Wsyp cukier i skórkę cytrusową. Miksuj 3 minuty.
Mleko zagotuj. Masę z malaksera przełóż do miseczki. Zalej wrzącym mlekiem. Dodaj mąkę. Szybko wyrób. Foremkę natłuść. Oprósz tartą bułką. Nałóż ciasto. Piekarnik rozgrzej do 40 st. Wstaw babkę.
Po 10 minutach zwiększ temp. do 80 st. Trzymaj ciasto w tej temperaturze kolejne 10 minut. Zwiększ temp. do 180 st. Piecz babkę 30 minut. Ciasto nakłuj wykałaczką. Nasącz sokiem z pomarańczy. Oblej lukrem.Źródło: Tina