Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka drożdżowa z rodzynkami"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 143
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 292
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 143
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 292
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj cukier, cukier waniliowy i drożdże, wymieszaj. Margarynę stop, ostudź. Jajko i dwa żółtka roztrzep. Dodaj do ciasta, wyrób, dodając stopniowo margarynę. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Rodzynki zalej gorącą wodą, dodaj aromat. Gdy napęcznieją, osusz, oprósz mąką. Ciasto ponownie wyrób, dodaj rodzynki i migdały. Wlej do formy do babki, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C. Ostudź. Pozostałe białka ubij z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Obficie polukruj babę.Źródło: Chwila dla Ciebie