Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobra drożdżowa babka, której przygotowanie nie sprawi problemu nawet mniej wprawnej w pieczeniu ciast osobie.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 141
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 141
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do miski z mąką wlać wyrośnięty rozczyn i kogel-mogel. Wymieszać po czym wyrabiać 15 min. Następnie dodać letnie masło i posypane mąką rodzynki. Dokładnie wymieszać i starannie wyrobić.
Gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, napełnić nim formę z kominkiem. Przykryć ściereczką i odstawić.
Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni prawie całą formę, wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekło.
Jeszcze ciepłą babkę można obsypać cukrem pudrem lub po wystygnięciu polukrować.