Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka marchewkowa"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27476
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1211
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27476
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1211
Składniki
Utrzyj żółtka z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę.
Połącz w dużej misce przygotowane z przesianą przez sito mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem białym i wanilinowym, sodą oczyszczoną, cynamonem oraz szczyptą soli.
Obrane marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a gorzką czekoladę – na średnich.
Dorzuć wiórki do miski i zalej całość szklanką oleju (najlepiej rzepakowego). Delikatnie wymieszaj ciasto.
Wyłóż foremkę na babkę papierem do pieczenia (możesz zamiennie nasmarować ją olejem i wysypać bułką tartą). Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 45 minut.
Gotową babkę polej gorącym lukrem.
Czas: 80 min. 1 porcja = 150 kcal.Źródło: Kurier TV