Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta babka marmurkowa na maśle to doskonała propozycja na szybkie, efektowne ciasto na świąteczny stół. Większość potrzebnych składników z pewnością macie już w swojej kuchni. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie produktów i dokładne natłuszczenie formy, w której planujemy upiec naszą babkę. Babka marmurkowa na maśle z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, zwłaszcza najmłodszym jej członkom. Gotowy wypiek możecie udekorować cukrem pudrem, gęstym cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową.
Forma na babkę, mikser
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1032
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 111
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1032
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 111
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Białka oddziel od żółtek.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do jednej miski.
Miękkie masło przełóż do osobnej miski. Zmiksuj na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Do maślanej masy dodaj suche składniki. Składniki wymieszaj, następnie krótko zmiksuj do połączenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta. Składniki wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i sok z cytryny. Składniki wymieszaj do połączenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Do natłuszczonej formy wlewaj naprzemiennie jasne i ciemne ciasto.
Babkę marmurkową na maśle piecz przez koło 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę wystudź. Wyciągnij z formy. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.