Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie i proste ciasto
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2777
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 50
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 77
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2777
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 50
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 77
Składniki
Wysmaruj formę masłem i obsyp bułką tartą. Ubij pianę z białek, a gdy będzie już bardzo sztywna dodać partiami cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- po kilka łyżek, wlać olej, napój gazowany i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej dodać 2 łyżki mąki pszennej. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto nakładać do formy przemiennie. Piec około 50-60 min, zachowując zasadę tzw. suchego patyczka.