Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 182
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 194
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 182
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 194
Składniki
Rozkruszyć dokładnie resztki ciast, nie miksować tylko ręcznie. Jeżeli w ciastach są bakalie zostawić je bez rozgniatania. Moje bajaderki składają się z babki marmurkowej, makowca i keksu, wszystko zostało po świetach.
Roztopić margarynę i dodać do niej kakao.
Okruchy ciast połączyć z powidłami lub dżemem ( u mnie domowe jabłka prażone). następnie dodać margarynę z kakao oraz kilka kropel olejku rumowego i dokładnie wymieszać. Najlepiej robić to rękoma żeby uzyskać jednolitą masę.
Z uzyskanej masy robić kulki i obtaczać we wiórkach lub zmielonych orzechach. Gotowe bajaderki należy schłodzić w lodówce. Bajaderki sa bardzo dobre, palce lizać a poza tym świetnie wykorzystuje się poświąteczne ciasta, nic się nie zmarnuje.