Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakaliowy piernik na gryczanym miodzie"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13806
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 38
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 16
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 68
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 185
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13806
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 38
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 16
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 68
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 185
Składniki
Masło oraz miód przełóż do rondelka, postaw na małym płomieniu i mieszając, podgrzewaj, aż się stopią. Odstaw do wystudzenia. Bakalie przebierz, potnij na kawałeczki.
Rodzynki możesz wcześniej namoczyć w mocnej, posłodzonej herbacie, aromatycznym alkoholu albo soku winogronowym. Przygotowane bakalie oprósz 1 łyżką mąki pszennej, dobrze wymieszaj.
Jajka (w całości) ubij z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj do nich miód z masłem oraz bakalie. Dosyp przyprawę do piernika i mieszając, dolej kefir. Obie mąki przesiej z sodą oczyszczoną, dosyp do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
Podłużną dużą foremkę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj. Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz 50–60 minut, aż patyczek do sprawdzania wypieczenia ciasta będzie suchy.
Upieczony piernik wystudź. Lukier stop, oblej nim wierzch piernika. Zanim lukier zastygnie, posyp ciasto grubymi kryształkami cukru oraz skórkami z cytrusów.Źródło: Tina