Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bananowiec to świetne ciasto na letnie upały. Zimny mus z tych słodkich owoców orzeźwia i ochładza. Nie jest zbyt słodki, a kakaowy spód przełamuje smak. Dodatek orzechów wprowadza element chrupkości, dzięki czemu ciasto zaskakuje na każdym kroku.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 46
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 737
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 46
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 737
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki i orzechy pokrusz lub zmiel w blenderze na niewielkie okruchy. Wymieszaj je ze sobą. Dodaj do nich masło posiekane w drobną kostkę i miód. Całość wyrób na jednolitą masę.
Foremkę do ciasta o wymiarach 36x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż masę ciasteczkową i dobrze ją dociśnij. Wstaw blaszkę do lodówki na czas przygotowania musu bananowego.
Przygotuj mus. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Czekoladę pokrusz, przełóż do małego garnuszka i zalej 2 łyżkami mleka. Rozpuść czekoladę, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę. Dobrze wymieszaj i zostaw całość do przestygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier puder. Łyżkami dodawaj serek mascarpone, cały czas ubijając.
Banany obierz ze skórek i zmiksuj w blenderze. Dodaj do masy śmietanowej i dokładnie wmieszaj. Na koniec wlej cienkim strumyczkiem zimną już czekoladę z żelatyną. Ponownie wymieszaj. Mus bananowy rozlej na przygotowanym wcześniej spodzie. Ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny, co całkowitego zastygnięcia.
Po tym czasie banany przeznaczone do dekoracji obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na wierzchu musu. Bananowca podawaj na zimno.