Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bananowy sernik"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10696
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10696
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Składniki
Masło wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Ciasteczka włóż do worka foliowego i rozwałkuj. Wsyp do miski, dodaj, masło. Zagnieć razem. Masą wylep dno tortownicy (20 cm).
Tortownicę wstaw do lodówki. Żelatynę rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Skrop nim obrane i pokrojone w plasterki banany. Kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj.
Serek połącz z rozpuszczoną żelatyną. Miksując, stopniowo dodawaj rozdrobnioną masę bananową oraz cukier. Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do masy, delikatnie połącz.
Tortownicę wyjmij z lodówki. Na spód wyłóż przygotowaną masę. Odstaw do stężenia na 3-4 godziny. Sernik obłóż resztą bananów i dowolnie udekoruj.
Czas ok. 25 min; porcja – 410 kcal, cena 2 zł.
Z dodatkiem orzechów
Spód do sernika możesz modyfikować. Oprócz pokruszonych ciasteczek (zbożowych lub zwykłych herbatników) do masła warto dodać posiekane i zrumienione na suchej patelni orzechy włoskie bądź laskowe.Źródło: Świat kobiety