Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Beza Pavlova"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 750
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 163
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 750
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 163
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder (stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas). Na sam koniec dodaj łyżeczkę skrobi oraz łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksuj.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na pergaminie narysuj okrąg (ewentualnie 12 mniejszych). Wyłóż na niego masę białkową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 5 minutach przykręć temperaturę do 150 st. Piecz ok. 1,5 godziny.
Wysuszoną bezę pozostaw do całkowitego wystudzenia w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie bezę połóż na paterze lub talerzu dnem do góry, delikatnie zerwij papier.
Kremówkę ubij na sztywno. Wyłóż na bezę (możesz zrobić na środku wgłębienie). Udekoruj świeżymi owocami.
Czas ok. 110 min; porcja – 220 kcal, cena 1 zł, 12 porcji.
Beza, wbrew pozorom, to bardzo kapryśny deser. Dużo zależy od tego, jak ubije się białka. Warto więc pamiętać, że nie lubią one najmniejszego nawet dodatku tłuszczu.
Z tego powodu pianę powinno się ubijać w szklanej lub metalowej misce. Na naczyniu z tworzywa sztucznego bardzo często bowiem osadza się tłuszcz.
Deser możesz polać miodem lub sosem karmelowym.Źródło: Świat kobiety