Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Beza Pawłowej z kremem waniliowym"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Składniki
Białka mocno schłodź, potem ubij je na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 3/4 dag cukru. Pianę z białek wymieszaj z octem balsamicznym oraz mąka ziemniaczaną. Jeśli chcesz by beza miała lekko orzeźwiający smak, do piany z białek dodaj skórkę otartą z limonki albo odrobinę likieru miętowego.
Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj na nim kółko. Posmaruj je grubo masą bezową. W środku łyżką zrób duże wgłębienie, do którego potem włożysz krem.
Bezę wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 st. Potem zmniejsz temperaturę do 80 st. Susz bezę jeszcze 90 minut.
Truskawki umyj, oczyść, pokrój na kawałeczki. Mango rozetnij, wyjmij pestkę, potem miąższ obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Śmietanę ubij z resztą cukru i cukrem waniliowym. Krótko przed podaniem krem waniliowy włóż do wgłębienia w krążku bezowym. Bezowy torcik obłóż pokrojonym owocami. ok. 3 godziny 1 porcja ok. 280 kcalŹródło: Tina