Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i chrupiąca beza z kremem malinowym z dodatkiem świeżych malin
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1065
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1065
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając wsypuj po 2 łyżki cukru w odstępach około 1 minutowych. Warto mieć mikser na wysokich obrotach by szybko rozbijał cukier. Gdy dodasz już ostatnią porcję cukru przełóż bezę na papier do pieczenia i uformuj 2 duże dyski o grubości około 3-4 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz przez 5 godzin w temperaturze 90 stopni.
Krem: Zagotuj mleko. W miedzyczasie w misie miksera ubij żółka razem z cukrem i mąką kukurydzinaą na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlej cienkim strumieniem gorące mleko. Gdy składniki się połączą przelej masę do garnka i gotuj przez chwilę (często mieszając) aż masa zgęstnieje. Krem powinine osiągnąć konsystencję budyniu. Zdejmij z palnika krem i dodaj czekoladę. Wymieszaj i pozwól się jej rozpuścić
Krem: Odstaw krem do przestudzenia. Gdy krem lekko przestygnie i będzie ciepły (lecz nie gorący) wlej cienkim strumieniem pure malinowe ciągle mieszając. Przełóż krem do lodówki i pozostaw do stężenia.
Blaty bezowe przełóż kremem i na wierzhcu również umieść część kremu. Obsyp z wierzchu malinami. Najlepiej przygotować tort tuż przed podaniem. Beza naciąga kremem i miękknie.