Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bezowy tort z owocami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1706
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1706
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Składniki
Rozbij nad miską jajka, oddzielając żółtka. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj 3 łyżki cukru pudru i zmiksuj. Ptem delikatnie wymieszaj z pozostałą ilością cukru. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia.
Na każdym z arkuszy narysuj ołówkiem okrąg o średnicy 20 cm – w ten sposób łatwiej będzie Ci rozprowadzić masę białkową, by uformować jednakowe bezy. Piecz przez godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 90°C i piecz kolejną godzinę.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj, aż bezy ostygną (nie wyjmuj ich w tym czasie z pieca).
Opłucz truskawki i pozbaw je szypułek. Połowę truskawek zmiksuj z 30 g cukru pudru, sokiem z cytryny i wiśniówką. Następnie odstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Pozostałe owoce również umyj i odstaw do lodówki.
Ubij śmietanę z pozostałym cukrem pudrem. Bezy przekładaj na przemian bitą śmietaną, owocami i sosem. Całość posyp cukrem pudrem. Podawaj od razu.Źródło: TV14