Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i bardzo efektowny deser - bezy z dodatkiem czekolady, przełożone bitą śmietaną i malinami.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 117
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 808
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 117
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 808
Składniki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Białka umieścić w misie miksera z trzepaczką i ubić z solą na sztywno, powoli dodawać cukier cały czas ubijając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Mikser wyłączyć i polać pianę ostygniętą czekoladą, za pomocą łyżki bardzo delikatnie wmieszać czekoladę tworząc marmurem – wystarczy kilka ruchów łyżką.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą łyżki formować beziki ( połowę spłaszczyć, reszta może mieć czubki) Piec w temperaturze 110 stopni przed 2 godziny, studzić w otwartym piekarniku. Śmietanę umieścić w misie miksera z zamontowaną trzepaczką- ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Na płaskie bezy wyłożyć ubitą śmietanę, na to maliny i przykryć bezą z czubkiem.