Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i delikatną pianka na wierzchu ;-d
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 151
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 322
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 83
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 119
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 151
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 322
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 83
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 119
Składniki
Masło topimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogiel - mogiel. Do miseczki siejemy przez sitko mąkę, zalewamy wrzącą wodą. I po minucie dodajemy mleko. Składniki ciasta mieszamy, najlepiej robotem.
Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek do pieczenia.
Całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut.
Lekko zrumienione wystawiamy, by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy bardzo gęsto kawałki śliwek i delikatnie oprószamy cynamonem. Na owoce wykładamy pianę ubitą na sztywno z białek i cukru pudru.
I ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 110'C na około 40-45 minut i lekko uchylamy drzwiczki ( na centymetr). Piana powinna się lekko wysuszyć. Smacznego !!!
;-D