Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
biszkopt czekoladowy z roztopioną gorzką czekoladą, baza do wszelakich tortów. Biszkopt najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 24cm i spokojnie wtedy da go się przekroić na trzy części. Ja akurat ten na potrzeby ciasta przekroiłam na cztery 1 cm blaty.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 19
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 19
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.