Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt czekoladowy z 4 jaj jest puszysty, wilgotny i idealnie równy. Jest także prosty w przygotowaniu i niemal zawsze wychodzi. Nie jest konieczne osobne ubijanie białek i żółtek, dzięki czemu skraca się czas i ułatwia całą procedurę. Ten biszkopt świetnie komponuje się z kremami śmietanowymi, czekoladowymi czy owocowymi.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 42
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 42
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Składniki
Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuść i ostudź.
Przełóż jajka do miski razem z solą i ubij je do lekkiego spienienia. Dodaj cukier i ubijaj przez 15 minut lub do uzyskania widocznych wstęg w masie tworzonych przez trzepaczkę.
Dodaj mieszankę suchych składników do masy jajecznej i ostrożnie wymieszaj dużą drewnianą łyżką, wchodząc nią dokładnie pod masę i przykrywając mąkę mieszaniną mokrych składników. Nie mieszaj za długo, bo ciasto będzie za gęste. Ostrożnie i delikatnie dodaj ostudzone masło. Mieszaj do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i obróć ją szybko w dłoniach kilka razy, by wyrównać powierzchnię ciasta.
Piecz biszkopt czekoladowy z 4 jaj w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 25 minut lub do suchego patyczka. Nie otwieraj piekarnika wcześniej niż po 15 minutach. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w formie przez 5 minut przed wyjęciem. Przełóż biszkopt na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Podziel ciasto na 2 lub 3 blaty.