Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkopt pod owocową pierzynką"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 196
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 201
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 196
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 201
Składniki
Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną w miseczce i przesiej przez sitko. Odstaw. Jajka rozbij. Białka ubij na pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Dalej miksując, dokładaj po jednym żółtku.
Przesiane mąki dodawaj porcjami do masy jajecznej, lekko mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Powoli dolewaj wodę i miksuj na najmniejszych obrotach. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.
Ciasto przełóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C nie dłużej niż 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw biszkopt na parę minut, aby stygł.
Gdy lekko przestygnie, wyjmij ciasto, oddziel nożem od formy i odwróć do góry dnem na blat wyłożony papierem.
Mascarpone połącz ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Masę wyłóż i rozprowadź na wierzchu placka. Plastry ananasa odsącz, grejpfrut obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce wyłóż na masę. Ciasto ozdób, kładąc na wierzch laseczkę wanilii. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 290 kcal.Źródło: Na żywo