Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z kremem jogurtowym"
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 537
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 741
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 537
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 741
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 35-40 min w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż.
Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, wystudź. Do miski włóż jogurt, dodaj cukier, zmiksuj. Do przestudzonej galaretki dodaj kilka łyżek jogurtu, wymieszaj i przelej do pozostałej masy jogurtowej. Dokładnie wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptowy włóż do tortownicy. Na spodzie rozłóż połowę pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek i wyłóż na nie 3 masy jogurtowej. Przykryj drugim blatem, posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki. Do podgrzanej śmietanki wrzuć posiekaną czekoladę, wymieszaj. Gdy przestygnie polej nią wierzch ciasta i udekoruj pozostałymi truskawkami.
70 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie