Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się Święta, a jak Święta, to i słodkości. Tradycyjne babki i mazurki to wiadomo, ale można przygotować również inne ciasta. Stąd moja propozycja. Do kremu kajmakowego dodałam suszone czereśnie, świetnie do tego pasują. Jeśli nie macie, można zamienić na inne owoce suszone, świeże lub z kompotu. Poniższy przepis na formę 26/36 cm:
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 158
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 288
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1063
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1514
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 158
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 288
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1063
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1514
Składniki
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Jajka razem z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie partiami dodawać mąki i mieszać łyżką. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć, lekko wystudzić i zdjąć papier.
PRZGOTOWANIE KREMU: Czereśnie dać na sitko, zalać wrzątkiem, zostawić na ok. pół godziny. Sok będzie do nasączenia biszkoptu. Do misy robota przełożyć masę kajmakową, serek mascarpone i śmietanę. Ubić na sztywno na najwyższych obrotach. Czereśnie odsączyć, pokroić na połówki i wymieszać z kremem.
PRZYGOTOWANIE PIANKI: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do lekkiego stężenia. Do miksera wlać mleko, wsypać Śnieżki i ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać galaretkę i dalej ubijać.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Biszkopt nasączyć, nałożyć masę kajmakową, na to pianka cytrynowa. Włożyć do lodówki na min. 2h. Górę posypać tartą czekoladą. SMACZNEGO!!!