Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkopt z kremem toffi"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 84
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 84
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Miód rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier, miękką margarynę, sodę, jajka, wlej mleko z miodem i zagnieć ciasto.
Podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, zagnieć ponownie. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep jasnym ciastem. Piecz 20-30 min w 180° C. Lekko ciepłe delikatnie wyjmij z formy.
Do rondelka włóż orzechy, cukier puder, masło oraz miód. Podgrzej (ale nie gotuj), mieszając aż do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciemnym ciastem. Na wierzch wyłóż masę orzechową. Piecz w temp. 180° C przez 20-30 minut.
Przygotuj krem. Proszek budyniowy wraz z cukrem wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj, a gdy zacznie wrzeć – wlej zawartość szklanki. Mieszając, gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło zmiksuj, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Jasny kawałek ciasta posmaruj kremem i przykryj ciastem z orzechami. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godz. Przed podaniem boki ciasta możesz udekorować owocami.
<strong>: 90 minut Porcja: 550 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie