Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z orzeźwiającą masą"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij, powoli dosypując cukier waniliowy oraz 1/2 szkl. cukru.
Pianę wymieszaj z sokiem i skórką cytrynową. Dodaj żółtka. Wsyp obydwie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz je ok. 35 minut w temp. 175 st. Dobrze wystudź. Następnie biszkopt rozetnij na 2 równe blaty.
Porzeczki przebierz, odłóż trochę do dekoracji, resztę oderwij od gałązek. Żelatynę namocz i rozpuść wg przepisu na opakowaniu.
Śmietanę połącz z cukrem oraz cukrem waniliowym i ubij. Bitą śmietanę wymieszaj z likierem oraz żelatyną. Do tężejącej masy dodaj porzeczki. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim krem.
Przykryj drugim biszkoptem. Schładzaj 4 godz. Odłożone owoce oprósz cukrem pudrem. Udekoruj nimi tort. Ewentualnie posyp go jeszcze cukrem pudrem.Źródło: Tina