Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkoptowa szarlotka"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1060
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11095
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1060
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11095
Składniki
Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem kryształem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodaj łyżkę ciepłej wody. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą żółtkową.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski z masą jajeczną, delikatnie wymieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką. Tortownicę (24 cm) lub żaroodporną formę posmaruj tłuszczem.
Jabłka umyj starannie, osusz, obierz ze skórki i przekrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na pół. Jabłka włóż do miseczki, oprósz cynamonem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Do przygotowanej formy wlej ciasto biszkoptowe. Wrzuć 1-2 łyżki rodzynek. Ułóż posypane cynamonem jabłka. Możesz je lekko powciskać. Formę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ciasto około 30 minut.
Przed wyjęciem zrób tzw. próbę suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw na chwilę w formie, a następnie wyjmij i przełóż na talerz. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem na stół posyp cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.Źródło: Świat kobiety