Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pojawił się w domu biały mak i co z tym fantem zrobić...
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31852
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31852
Składniki
do ciepłego mleka dodać drożdże i rozpuścić. dodać jajka, cukier,sól i mąkę i wymieszać dokładnie.wymieszać z masłem ciasto.wyrobić je do momentu aż ciasto będzie miało delikatną, sprężystą i gładką konsystencję.odstawić w ciepłe miejsce i nakryć je lnianą ściereczką na około pół godziny.
ciasto podzielić na dwie równe części przygotować masę makową wymieszaną z bakaliami .ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką, rozwałkować ciasto i nałożyć na nie masę makową, a następnie zwinąć wraz z nadzieniem.dokładnie tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Włożyć oba makowce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 40-50 minut do piekarnika i piec w temp 180 stopni C. Ostudzić i polać polewą.