Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Blok warzywny z jajkiem i szynką"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Składniki
ok. 45 minut.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek. Trzy jajka pokroić w kostkę. Paprykę rozciąć na pół, oczyścić z pestek, strąk opłukać, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Szynkę pokroić na drobne kawałki. Brokuły podzielić na malutkie różyczki. Konserwowy groszek i kukurydzę odcedzić na sicie.
Rozdrobnione (jajka, paprykę, cebulę, szynkę, brokuły) włożyć do miseczki. Dołożyć groszek i kukurydzę. Delikatnie przemieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. W garnku zagotować 300 ml wody. Wrzucić warzywną kostkę bulionową i, mieszając, rozpuścić ją. Bulion połączyć z octem, majonezem i spęczniałą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. A potem wlać do składników w miseczce.
Podłużną foremkę opłukać zimną wodą (podczas wyjmowania galareta nie przywrze do niej). Na spodzie rozłożyć połowę przygotowanej masy. Na tym ułożyć pozostałe jajka – jedno za drugim. Przykryć resztą masy. Wstawić na noc do lodówki.Źródło: Życie na gorąco