Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka to deser, którego głównym składnikiem jest masa budyniowa. Przygotowanie jej w wersji klasycznej zajmuje sporo czasu, bo sekretem jest idealne ciasto. Dla leniwych mamy szybką wersję napoleonki, która w smaku jest równie wyborna.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 250
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 250
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Składniki
Do pół litra mleka dodajemy budyń, mąkę i żółtka. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostałe mleko mieszamy, dodając do niego cukier, masło, cukier waniliowy. Gdy się zagotują, powoli wlewamy mleko z żółtkami i budyniem - gotujemy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie przypalić masy. Budyń jest gotowy, gdy na jego powierzchni zaczynają pojawiać się bulgoczące bańki z powietrzem.
Blaszkę, najlepiej 24x28 cm - jeśli będzie mniejsza, napoleonka będzie wyższa, wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy krakersami. Na to dajemy ciepły krem budyniowy, na wierz układamy drugą warstwę krakersów. Gdy krem ostygnie, ciasto wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu sowicie obsypujemy je cukrem.