Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Błyskawiczny barszcz z rumianymi krokietami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10966
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10966
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Składniki
Barszcz: buraki wyszoruj, zawiń osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz godzinę. Potem wyjmij, przestudź, obierz z łupinek i zetrzyj. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę.
Jabłka wymieszaj z burakami. Zalej taką ilością wody, by były przykryte, włóż listki laurowe i ziele. Zagotuj, wystudź. Odcedź. Buraki z jabłkami ponownie zalej wodą, zagotuj, wystudź, odcedź. Wywary połącz.
Przypraw majerankiem, solą, pieprzem, cukrem, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Krokiety: kapustę gotuj ok. 30 mi nut w małej ilości wody. Pieczarki oczyść, pokrój i podsmaż na oleju. Kapustę odcedź, wymieszaj z pieczarkami. Przypraw solą i pieprzem. Mleko wymieszaj z wodą, 2 jajkami i mąką.
Z ciasta usmaż na oleju cienkie naleśniki. Rozłóż na nich farsz. Zwiń, formując krokiety. Pozostałe jajka roztrzep. Zanurz w nich krokiety. Obtocz je w bułce i zrumień na oleju. Podawaj jako dodatek do barszczyku.Źródło: Tina