Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio nie mam szczęścia do smacznych wędlin, które i tak rzadko kupuję. To niemiłe doświadczenie dla moich kubków smakowych zmusiło mnie do szukania rozwiązań we własnym zakresie, dlatego też zaczęłam robić swoje wyroby mięsne. Wtedy będę miała pretensję jedynie do siebie, ale jak na razie dobrze jest. Szynka pieczona wyszła i pięknie, i smacznie, więc idę dalej.
Nóż i deska do krojenia, garnek, praska do czosnku, miska
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 383
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 24
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 383
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 24
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
Składniki
Czosnek przepuszczamy przez praskę, witaminę C rozgniatamy na proszek i dodajemy do przypraw wymieszanych w misce.
Boczek kroimy w paski, a następnie w kawałki. Wkładamy do przypraw i dokładnie mieszamy, aby boczek dokładnie obtoczył się w przyprawach. Odstaw
Kawałki boczku przykrywamy liśćmi laurowymi i przykrywamy folią. Zostawiamy na kilka godzin do zamarynowania.
Boczek upychamy dokładnie w słoikach, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy: 45 min. jednego dnia, zostawiając słoiku w wodzie aż temperatura spadnie do 65 stopni Celsjusza, po czym wyjmujemy z wody. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce. Następnego dnia znów pasteryzujemy 45 minut od momentu zagotowania, i powtarzamy czynność z poprzedniego dnia. Trzeciego dnia powtarzamy czynności z poprzedniego dnia. Słoiki nie powinny się łatwo odkręcać a stawiać opór. Trzymamy w lodówce po ostudzeniu do kilku miesięcy, jeśli tyle dotrzymają
Podajemy z pieczywem