Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały lekki letni deser, orzeźwiający smak kwaśnych borówek oraz innych owoców jagodowych.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 121
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 816
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 121
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 816
Składniki
300 g borówek umyj i zagotuj z 2 łyżkami wody 2 łyżkami cukru. Zblenduj i zostaw do ostygnięcia.
Biszkopty zblenduj z masłem i sokiem cytrynowym. Rozłóż na dnie tortownicy, dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.
Paczkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody, zamieszaj i odstaw na kilka minut. Potem lekko podgrzej do rozpuszczenia.
Serek mascarpone ubij z rozdrobnionymi borówkami, na koniec dodaj powoli zelatynę. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Krem borówkowy rozłóż na spodzie z biszkoptów i wstaw do lodówki. Kiedy masa stężeje zacznij przygotowywać białą warstwę.
Paczkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody., zamieszaj i odstaw do napęcznienia. Potem podgrzej do rozpuszczenia.
Śmietankę ubij. Jogurt zmiksuj z 2 łyżkami cukru a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilkę razem zmiksuj. Masę wymieszaj z ubitą śmietaną oraz pozostałymi owocami. Postępuj teraz dosyć sprawnie bo masa szybko tężeje. Wylej krem na borówkową warstwę, część owoców możesz ułożyć na wierzchu, zatapiając je tylko częściowo. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia