Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, drożdżową buchtę z rodzynkami. Deser różni się od beskidzkiego oryginału, powstał z połączenia ciasno ułożonych bułeczek. Przepis pochodzi z 457. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24008
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24008
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 98
Składniki
Masło roztopić. Mleko podgrzać. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i odstawić na kilkanaście minut.
Żółtka oddzielić od białek. Przełożyć do miski. Dodać cukier i utrzeć (białka można zamrozić). Wsypać mąkę. Wlać masło (trochę zostawić do posmarowania) oraz mleko z drożdżami. Wyrobić rękoma.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski i od dłoni uperfumować skórką otartą z cytryny. Dodać namoczone rodzynki i jeszcze raz zarobić. Porwać na mniejsze kawałki. Utoczyć kule i ułożyć w natłuszczonej masłem foremce keksowej. Wierzch posmarować resztą masła, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ½ godziny.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.