Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyniowe ciasto z agrestem"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 360
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 59
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 360
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 59
Składniki
Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj nożem, aż do otrzymania konsystencji kaszy. Potem dołóż żółtka i śmietanę, a następnie zagnieć ciasto.
Podziel je na 3 równe części, zwiń w kule i pozostaw w zamrażarce na minimum godzinę. Po tym czasie 2 kawałki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je na spodzie formy o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Do garnka wlej 400 ml mleka. Dodaj cukier biały i wanilinowy oraz mleko w proszku. Zagotuj. Po chwili dolej pozostałe 200 ml wymieszane z mą- ką. Gotową masę odstaw do wystudzenia.
Nałóż budyń na kruche ciasto. Na nim umieść agrest i posyp całość trzecim kawałkiem startej kuli i przykryj srebrną folią.
Wstaw brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ciasto około 50 minut. Gotowe oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.
80 min ? Stopień trudności: trudne ? Kalorie: 320
Jedna porcja: 1,50 zł
<strong>Justyna Cukier z Drzewicy</strong>Źródło: Super TV