Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Borówki, kto ich nie lubi, a więc do dzieła. Pyszne bułeczki drożdżowe nadziewane borówkami, idealne do porannej kawki.
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 26
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 134
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 26
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 134
Składniki
1. Do miski wlewam letnie mleko, dodaję drożdże, jedną łyżkę cukru, jedną łyżkę mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia rozczynu. 2. Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczka i odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto dzielę na 23 części, formuję kule, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 4. W tym czasie, co ciasto rośnie robię nadzienie, borówki myję. 5. Do borówek wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, mieszam delikatnie.
6. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środek nakładam czubatą łyżkę borówkowego nadzienia i zlepiam brzegi, formują okrągłe bułeczki.
7. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w 200°C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu bułeczki studzę.
8. Do rondelka wyciskam sok z cytryn, wsypuję cukier puder, gotuję do chwili rozpuszczenia się cukru. 9. Ostudzone jagodzianki smaruję lukrem za pomocą pędzelka. 10. Bułeczki gotowe. 11. Smacznego.