Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, lekkie, ekspresowe, niezbyt slodkie ciasto bez pieczenia
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88281
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 39
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88281
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 39
Składniki
Tortownicę (21cm) posmarowac tłuszczem i wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Herbatnikami wyłożyć dno tortownicy. Masa budyniowa: Mleko podzielić na pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń. Gorący wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki, przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników (dzięki temu, że budyń jest gorący, herbatniki idealnie zmiękną). Całość pozostawić do ostygnięcia. Masa cappuccino: Mleko zagotować, dodać proszek cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie (2/3 szkl.), pozostawić do wystygnięcia. Do zimnego mleka z cappuccino wsypać Śnieżkę i miksować kilka minut na wysokich obrotach. Do ubitej Śnieżki dodać serek mascarpone, ponownie zmiksować. Jesli masa okaze sie za mało słodka, można dodać trochę cukru pudru. Wystudzoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając. Masę wylać na herbatniki, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą. Smacznego :-)