Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące placki warzywne"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 148
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 148
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Mrożoną włoszczyznę oraz zamrożone różyczki kalafiora wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości (15 min). Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ostudzenia, a potem zmiksuj na gładką masę.
Masło rozpuść na patelni, oprósz mąką. Cały czas mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. Nadal mieszając, stopniowo wlewaj do zasmażki mleko. Dopraw powstały sos solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Sos zdejmij z ognia, odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do niego 1 całe jajko oraz zmiksowane warzywa. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj do niej trochę bułki tartej. Z powstałej masy formuj placuszki. Zanurzaj je w pozostałych jajkach i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 290 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety