Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka korzenne to smakowita przekąska, a zarazem ciekawy element dekoracyjny na święta Bożego Narodzenia. Możesz nawet wykorzystać je w charakterze ozdoby choinkowej – wówczas w każdym ciastku przed upieczeniem zrób wykałaczką dziurkę na nitkę.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 157
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 83
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 275
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1061
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1498
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 157
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 83
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 275
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1061
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1498
Składniki
Rozetrzyj goździki i kardamon w moździerzu. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier puder (80 g) proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, całe jajko i żółtka oraz miód. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego 2 kule, owiń każdą z osobna folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na cienki placek (około 3-4 mm grubości) pierwszą z kul ciasta. Foremką w kształcie gwiazdki (lub innego świątecznego motywu) wycinaj ciasteczka i układaj (w pewnej odległości od siebie) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do wyczerpania ciasta.
Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10-15 minut – aż ciasteczka lekko wyrosną i zarumienią się. W czasie pieczenia pierwszej porcji ciasteczek przygotuj drugą (w taki sam sposób, jak pierwszą).
Poczekaj, aż wszystkie ciasteczka wystygną. Przygotuj lukier, mieszając dokładnie cukier z sokiem z cytryny. Posmaruj nim z wierzchu ciastka i odstaw do czasu, aż lukier stężeje. Przechowuj ciasteczka w szczelnie zamkniętym pojemniku.