Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka sezamowe"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 53
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 93
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 276
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 53
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 93
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 276
Składniki
Sezam wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i upraż na złoty kolor (należy uważać, by go nie przypalić – wtedy stanie się gorzki). Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cynamon, wymieszaj.
Do miękkiego masła lub margaryny dodaj oba cukry oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem. Wciąż miksując dodaj jajko, następnie stopniowo dodawaj suche . Na koniec dodaj połowę uprażonego sezamu, wymieszaj. Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut.
Ze schłodzonego ciasta wilgotnymi dłońmi uformuj kulki o średnicy około 3 cm. Każdą kulkę obtocz w sezamie, który pozostał. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi duże odstępy. Każdą kulkę lekko spłaszcz dłonią lub łyżką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Wstaw blachę z ciasteczkami.
Piecz 10-15 minut, na złoty kolor (należy uważać, aby ich nie przypiec za bardzo i by nie zrobiły się brązowe). Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie przełóż na kratkę.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut
Sztuka: 90 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie