Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka. Kwiatowe markizy"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1061
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11098
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1061
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11098
Składniki
Mąkę kukurydzianą i ryżową przesiej na stolnicę. Dodaj skrobię kukurydzianą, cukier puder, jajko i masło. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw do lodówki na dobę.
Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i ułóż na stolnicy (jeśli nie masz maty silikonowej, podsyp stolnicę skrobią kukurydzianą).
Ciasto rozwałkuj na płat. Foremkami wycinaj ciastka w kształcie kwiatków (o promieniu 6 cm). Układaj je na pokrytej pergaminem blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. około 6 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
Marmoladę wiśniową (lub ulubiony dżem) podgrzej w rondelku. Posmaruj połowę ciasteczek. Na nich rozkładaj resztę kwiatków, zlep. Wierzch powstałych markiz posmaruj pozostałą marmoladą. Udekoruj kwiatki rodzynkami (lub kandyzowaną skórką), płatkami migdałów oraz prażonym amarantusem, ostudź.
Czas ok. 60 min; porcja – 115 kcal, cena 40 gr.
Prażony amarantus
Gotowe do użycia chru piące perełki można kupić pod nazwą amarantus (szarłat) ekspandowany. Istnieje też prosty sposób, by przygotować je w domu.
Ziarna amarantusa umieść na patelni lub w rondlu i ogrzewaj pod przy- kryciem. Po chwili otrzymasz pyszny prażony dodatek do deserów, mleka, jogurtu czy zup.
Ciekawą dekorację stworzą rozsypane ziarenka maku lub sezamu.Źródło: Świat kobiety