Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka oponki mogą stanowić świetną alternatywę dla smażonych pączków. Są puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Ich przygotowanie jest znacznie szybsze i prostsze. Udekorowane lukrem wyglądają fenomenalnie i tak też smakują.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem. Gdy składniki się połączą, dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj.
Mąkę pszenną przesiej na stolicę i przesiekaj wraz z masłem i margaryną. Dodaj śmietanę wraz z drożdżami, żółtka jajek i esencję waniliową. Ze składników zagnieć gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawaj kółka, w każdym z nich za pomocą kieliszka wytnij mniejsze kółko.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym białkiem.
Piecz w 175 stopniach przez 10-13 minut, do zarumienienia.
Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj gorącą wodę i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Upieczone i przestudzone ciastka oponki obficie dekoruj lukrem.