Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciastka z truskawkami"
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 120
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 265
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2912
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 86
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 172
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 132
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 120
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 265
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2912
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 86
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 172
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 132
Składniki
Utrzyj miękkie masło z waniliowym cukrem, cukrem pudrem i żółtkami. Ubij białka na pianę i połącz z żółtkowym kremem. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej 100 ml mleka. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao i resztę mleka. Przygotowaną brytfannę napełnij na zmianę paskami jasnego i ciemnego ciasta. Do ciemnego włóż poprzekrawane na pół truskawki. Piecz w temperaturze 160 °C 45 minut. Po upieczeniu wystudź w formie.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i mieszając, schłódź go. Po wystudzeniu utrzyj z masłem. Truskawki zmiksuj i dodaj do kremu. Ciasto posmaruj kremem i schłódź. Na stężałą powierzchnię nałóż białą polewę i pozwól jej zaschnąć. Następnie wylej ciemną polewę i skrobką utwórz na niej fale. Schłódź i pokrój ciasto na kawałki. Ozdób truskawkami. Czas przygotowania: ok. 85 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 380 kcal.
Wierzch ciasta dodatkowo możesz ozdobić drobno pokrojonymi kawałeczkami kiwi lub np. banana.Źródło: Na żywo