Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach.
Forma 28 cm x 26 cm
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 26
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 210
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 205
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 26
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 210
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 205
Składniki
600 ml mleka wlać do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W drugim naczyniu wymieszać resztę mleka (czyli 300 ml) z budyniami. Gdy mleko z cukrami się zagotuje, wlać drugą część mleka. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią tak, aby dotykała budyniu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać zimny budyń. Cały czas miksować. Białą czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać do kremu budyniowego i zmiksować Dno formy wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować na nich dżem. Przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować 1/3 kremu budyniowego, znowu ułożyć herbatniki, na nich rozsmarować drugą część kremu, znowu herbatniki i potem trzecia część kremu. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć.