Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto brzoskwiniowo–wiśniowe"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 447
Polecam.
Odsłon: 620
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 447
Polecam.
Odsłon: 620
Składniki
Masło stop, przestudź. Herbatniki pokrusz w malakserze. Okruszki ciastek wymieszaj z masłem. Podłużną foremkę (długość ok. 30 cm) wyłóż folią spożywczą. Następnie spód i brzegi formy wylep przygotowaną masą. Dociśnij ją i wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie wiśnie oraz brzoskwinie odsącz z zalewy. Zalewę z wiśni zachowaj. Połowę brzoskwiń pokrój na cząstki, a resztę w średnią kostkę. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij z cukrem na sztywno. Powstałą bitą śmietanę połącz z zalewą z wiśni oraz żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.
Tężejący krem wymieszaj z wiśniami i brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Masę przełóż do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż cząstki brzoskwiń. Ciasto wstaw do lodówki na 5 godzin. Czas przygotowania: 45 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 470 kcal.Źródło: Na żywo