Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-05-2024
Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, ze świeżymi winogronami i galaretką, w sam raz na majówkę. Ciasto idealne dla wielbicieli owoców i budyniu!
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 112
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14426
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 45
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 59
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 212
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 112
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14426
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 45
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 59
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 212
Składniki
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy. Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.
Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu.
Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu. Wcześniej dwie łyżki kremu odkładamy na bok.
Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka. Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy pokrojone na połówki winogrona. Do czasu, aż galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do lodówki.
Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej galaretka spłynie nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wyborny budyniowiec z winogronami gotowy!