Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto carmen to połączenie, za sprawą ciasteczek, karmelowych nut z waniliową masą. Każdy, kto przepada za słodkościami bez pieczenia, będzie zachwycony tą propozycją. Możecie np. w piątek przygotować ciasto i mieć słodką przekąskę do kawy na weekend. Fot. AI/Canva Pro
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 254
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 254
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
W małym garnuszku, za pomocą trzepaczki, wymieszaj mleko wraz z budyniem. Postaraj się zrobić to bardzo dokładnie, tak, aby nie było żadnych grudek.
Przygotuj większy garnek. Na samym początku rozpuść masło wraz z cukrem, gdy składniki się połączą, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Do jeszcze ciepłego masła dodaj ser i jajka — dokładnie wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczony w mleku budyń. Masę gotuj na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie przypaliła. Gdy zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę ciasteczek. Staraj się układać je blisko siebie.
Na ciasteczkach rozprowadź 1/3 masy, przykryj ciasteczkami. Z podanych składników powinny wyjść trzy warstwy masy i czterech ciasteczek. Ostatnią warstwę powinny stanowić ciasteczka.
Obydwie czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Polewę wylej na ciasteczka i odstaw do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie chłodne, włóż je do lodówki na minimum 12 godzin.