Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cielaczek łączy w sobie wilgotne, mocno czekoladowe ciasto oraz ser z nutką wanilii. Do tego jest proste w wykonaniu i robi się je bardzo szybko, a sama nazwa wywołuje uśmiech.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 362
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 362
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Masa serowa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami. Cały czas miksując, wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy zapach waniliowy. Ser powinien mieć taką konsystencję, aby lał się z łyżki - jeżeli taki nie jest, to można rozrzedzić go odrobiną mleka.
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie wsypujemy kakao. Na koniec, cały czas miksując, wlewamy powoli olej, a potem mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do formy (24x34) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto nakładamy łyżką kleksy z masy serowej.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach).