Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywa niekoniecznie trzeba jeść w formie wytrawnej
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 232
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 39
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 22
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 70
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 66
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 232
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 39
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 22
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 70
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 66
Składniki
Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy z jej środka nasiona. Jeżeli cukinia jest stara, trzeba ją obrać ze skórki, młodą niekoniecznie. Tak przygotowaną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy sok, który puściło warzywo w czasie ścierania.
Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier, miksujemy to na gładką masę. Stopniowo dolewamy do tego olej, ciągle miksując. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo sypkie produkty oraz dodajemy amaretto, nie przestając miksować. Do ciasta wsypujemy startą cukinię i dokładnie mieszamy całość łyżką, aby wszystko się dobrze ze sobą połączyło.
Ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 29x24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut.