Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto czekoladowe w polewie"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Składniki
Wilgotne, nie przesłodzone. Doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami, malinami, jagodami. Dzieciom polecam z kubkiem mleka. Przepis przysłała Jolanta Główka z Chorzowa
Ciasto: margarynę stop, ostudź. Czekoladę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej wlej margarynę, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksuj ok. 5 minut. Dodaj czekoladę, wymieszaj.
Dodaj pianę z białek, delikatnie połącz. Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40-50 minut w temp. 180°C. Ostudź.
Polewa: margarynę, cukier i kakao włóż do rondelka. Wlej 5 łyżek wody, podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuszczą. Dodaj posiekaną czekoladę, mieszając, stop (polewa powinna zgęstnieć). Polej ostudzone ciasto. Udekoruj truskawkami.Źródło: Chwila dla Ciebie