Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z serem to nie jest klasyczne sernikobrownie. Wyjątkowy jest tu dodatek karmelowych orzechów, które dodają przyjemnej chrupkości i słodyczy.
tortownica o średnicy 23 cm
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i dodaj cukier. Ponownie zamieszaj i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę wylej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj orzechy. W rondelku podgrzej cukier z wodą do uzyskania karmelowego koloru. Dodaj orzechy i wymieszaj, by dobrze pokryły się masą. Orzechy wyłóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Pokrusz je na mniejsze kawałki i rozsyp je na warstwie ciasta czekoladowego.
Przygotuj warstwę serową. Ser mascarpone utrzyj z jajkami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylej na rozsypane orzechy.
Upiecz ciasto. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu zostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj glazurę czekoladową. Czekoladę pokrusz i roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozprowadź na wierzchu ciasta.
Ciasto czekoladowe z serem wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.