Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowane ciasto, jest proste, dość szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo pyszne. To świetny sposób na niedzielny deser. Do przygotowania ciasta wykorzystałam śliwki z nalewki, ale można użyć świeżych.
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 75
Polecam.
Odsłon: 88
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 29
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 113
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 75
Polecam.
Odsłon: 88
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 29
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 113
Składniki
Margarynę roztopić, mieszając dodać do niej cukier, kakao i wodę, całość połączyć i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dosypać do zimnej margaryny, wymieszać. Do masy wbić żółtka, całość połączyć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszać do cista. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek, pokroić na drobniejsze kawałki. Połowę śliwek dodać do ciasta. Ciasto wylać na blachę o wymiarach około 22x32cm (formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzchu ułożyć resztę pokrojonych śliwek. Ciasto piec w 180stopniach przez około 50-60 minut. Należy sprawdzać patyczkiem, czy jest gotowe. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystygnięte ciasto polać ciepłą polewą.