Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie było u mnie, żadnego ciasta ???? Więc dziś zapraszam na ciasto czekoladowo-miętowe. Czekolada i mięta według mnie to jedno z najlepszych połączeń smakowych jeżeli chodzi o desery. Smak czekolady przełamywany świeżością mięty to jest to czemu nie mogę się oprzeć. Zresztą myślę, że jak Wy spróbujecie Wam też się spodoba ????
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 32
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1980
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 32
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1980
Składniki
Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W między czasie do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy na puszystą masę.
Następnie do zmiksowanych jajek dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Gdy składniki się zaprzyjaźniły dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Teraz umyte wcześniej liście świeżej mięty siekamy i również dodajemy do ciasta. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka.
Pod koniec pieczenia ciasta przygotujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy olej. Gdy ciasto się upiecze polewamy je rozpuszczoną czekoladą i zostawiamy do zastygnięcia najlepiej na noc. Po tym czasie Nasze ciasto czekoladowo-miętowe jest gotowe